Liczba wyników: 741
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Lato zbliża się wielkimi krokami. Piękna pogoda i wyższa temperatura zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Relaksując się, nie możemy zapominać o odpowiedniej ochronie przed promieniami słonecznymi. Na ich szkodliwy wpływ narażona jest nie tylko nasza skóra, ale również oczy. Dlatego dla wielu z nas niemal nieodłącznym „gadżetem” w sezonie letnim są okulary przeciwsłoneczne. W jaki sposób dokonać właściwego wyboru i dlaczego nie powinniśmy decydować się na modele sprzedawane na bazarach i w supermarketach?
Gdy nasz słuch zaczyna szwankować, zazwyczaj najpierw obwiniamy naszych rozmówców, że mówią za szybko, cicho czy niewyraźnie. Dopiero po czasie, często z trudem i niechęcią, godzimy się z myślą, że to po naszej stronie może leżeć problem. Niestety, na kłopoty z prawidłowym słyszeniem narzeka nawet 6 milionów Polaków. Zazwyczaj dotyczą one osób starszych po 60. roku życia, ale zdarzają się także w młodszym wieku.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy. Prowadzi ono do licznych powikłań, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia na skalę światową. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.