Liczba wyników: 907
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Depresja wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji, jednak leczenie pierwszej z wymienionych chorób depresji może obniżyć zagrożenie drugą.
Rozmaryn nie tylko świetnie poprawia smak takich potraw, jak kurczak i jagnięcina, ale jest również dobry dla mózgu. Zioło zawiera składnik, który zwalcza wolne rodniki w mózgu.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność