Liczba wyników: 435
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Jesień to idealny okres na krótką wycieczkę po Europie w poszukiwaniu nieodkrytych dotychczas smaków. Pogoda ciągle sprzyja ucztowaniu pod gołym niebem, a ceny noclegów w wielu festiwalowych miastach znacznie spadają. Przygotowaliśmy subiektywne zestawienie pięciu wyjątkowych festiwali kulinarnych. Każdy z opisów został dodatkowo uzupełniony o praktyczne rady dotyczące sposobów dotarcia na miejsce oraz szacunkowych kosztów pobytu.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Oprócz popularnych plaż i turystycznych miejscowości, w Chorwacji można odkryć jeszcze wiele fascynujących miejsc. Niektóre z nich są w dalszym ciągu znane głównie ludności lokalnej, gdyż położone są z dala od zatłoczonych deptaków czy słynnych zabytków. Chorwacja jest krajem niezwykle pięknym i odznacza się wyjątkową różnorodnością. Widać to zarówno na niesamowitym, niezniszczonym przez człowieka wybrzeżu Adriatyku, jak i na obszarach dziedzictwa przyrody i kulturowego, położnych w głębi lądu.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Jeszcze niedawno przeczytać można było w sieci, że wylot na wakacje w Bułgarii to swego rodzaju społeczny obciach. Jak można pojechać na urlop tam gdzie jest bieda, w brudnych hotelach kradną, a na ulicy napadają?! Negatywne emocje budzi też łata kurortów demoludów. To właśnie do Złotych Piasków, czy powstającego 30 lat temu Słonecznego Brzegu pojechać mogli - i to tylko w pojedynkę - dzisiejsi 60-80 latkowie. Najwyższy czas przełamać ten niesprawiedliwy przekaz. Otóż oświadczamy wszystkim, że można, a nawet trzeba, pojechać do Bułgarii na doskonałe wakacje i mieć z tego mnóstwo radości. Bułgaria z wielu powodów jest doskonałym kierunkiem, także dla aktywnego seniora.
Wiele napisano o możliwych prozdrowotnych właściwościach wina. Właściwie liczne badania wskazywały, że umiarkowane spożycie alkoholu może przydać więcej korzysci niż szkód. Jednak nowe wieści ze świata nauki są niepokojące - uczeni informują, że alkohol (nawet niewielka jego ilość) może zwiększać ryzyko raka piersi.
Olejki eteryczne to bogactwo zapachów i substancji odżywczych oraz leczniczych. Spośród ponad 100 znanych olejków eterycznych, można wyróżnić kilkanaście, które spełniają szczególną rolę w pielęgnacji skóry i włosów.
Sezon wakacyjny na półmetku. Upały powodują, że nie tylko chętnie, ale i z konieczności sięgamy po różne napoje, a jednym z najczęściej wybieranych jest piwo. W wynikach najnowszych badań YouGov, połowa pań twierdzi, że to napój dla mężczyzn. Jednak rzeczywistość pokazuje, że utarte stereotypy nie mają dziś żadnego uzasadnienia, a współczesne kobiety coraz chętniej sięgają po małe jasne.
Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność