Liczba wyników: 1060
Historycznie Adwent ma korzenie hiszpańskie - pierwszą o nim wzmiankę napotykamy w jednym z dekretów Synodu w Saragossie. Było to w roku 380. Samo słowo oznacza przyjście i wywodzi się od łacińskiego "adventus". Dziś przypada pierwsza niedziela okresu przygotowującego chrześcijan do świąt Bożego Narodzenia.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.
"JEŚLI NIE TERAZ TO KIEDY!" - hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy stało się także motywem przewodnim najnowszego wideoklipu ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą". Organizatorzy kampanii zwracają uwagę na aktywność fizyczną, dzięki której chorujący na cukrzycę mogą żyć dłużej, a osoby narażone na tę podstępną chorobę mogą jej uniknąć. Zapraszamy do obejrzenia wideoklipu!
Witamina C może być kluczowa dla poprawy mięśni w starszym wieku, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nowe badania pokazały, że wczesne objawy infekcji COVID-19 różnią się w zależności od grupy wiekowej oraz między mężczyznami i kobietami. Odmienności te są najbardziej zauważalne między osobami z grupy 16 - 59 lat w porównaniu z pacjentami w wieku powyżej 60 lat. Inne objawy mają też mężczyźni w porównaniu z kobietami w początkowych stadiach infekcji COVID-19.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Czytanie, pisanie i granie w różne gry w starszym życiu może opóźnić wystąpienie demencji, w tym choroby Alzheimera, nawet o pięć lat.
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję