Liczba wyników: 806
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Nieswoiste zapalenie jelit to zespół bolesnych dolegliwości, które mogą powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje leki i zabiegi chirurgiczne. Jednak okazuje się, że proste (przynajmniej sezonowo) działanie dietetyczne może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Już mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc powstrzymać objawy zaburzeń.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
Programy badań przesiewowych na raka cieszą się większą popularnością w okolicach urodzin pacjentów lub innych ważnych dni w kalendarzu, takich jak Boże Narodzenie i Nowy Rok.
Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji