Liczba wyników: 531
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Według danych WHO depresja jest częstym zaburzeniem psychicznym - szacuje się, że choruje na nią 350 milionów osób w różnym wieku. Choroba jest główną przyczyną niepełnosprawności na całym świecie i głównym czynnikiem globalnego obciążenia chorobami. Jest też i dobra wiadomość - odpowiednia higiena życia psychicznego pozwoli znacznie osłabić ryzyko zachorowania.
Tlen jest życiodajnym pierwiastkiem, który umożliwia wytworzenie energii niezbędnej całemu organizmowi. Również nasze oczy potrzebują odpowiedniej jego dawki do prawidłowej pracy. Sprawdź, jak możesz zapewnić odpowiednie dotlenienie i zadbać o swój wzrok.
Szpinak jest bardzo popularny w kuchni tych, którzy chcą zadbać o zdrową dietę. Warto dołączyć go do jadłospisu, bo przydaje wiele zdrowotnych i urodowych korzyści. Zobacz, jak ważne są zastosowania szpinaku.
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza. Październik był pochmurny i deszczowy, listopad zaczął się podobną aurą, a do tego o godzinę szybciej robi się ciemno - tymczasem niedostatek światła słonecznego i przedłużająca się nieprzyjemna aura sprzyja gorszemu emocjonalnemu samopoczuciu. Coraz więcej pisze się o SAD, czyli tzw. „jesiennej depresji". Zobacz, jak sobie można sobie z nią poradzić.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Z badań przeprowadzonych w tym roku wynika, że ok. 98% Polaków odczuwa stres. Chociaż w dzisiejszych czasach nie da się uniknąć pośpiechu oraz codziennych problemów, warto nad nimi zapanować. Odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia, wewnętrzny spokój - jeśli nie wprowadzisz ich jak najszybciej w życie, ucierpi na tym nie tylko twoje zdrowie, ale również i ciało. Poznaj 5 oznak stresu, które odbijają się na urodzie.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później