Liczba wyników: 730
Picie gorącej hrebaty sprzyja rozwojowi raka przełyku, przy czym dotyczy to tych, którzy palą papierosy lub codziennie sięgają po jakiś napój wyskokowy.
Globalne wskaźniki przeżywalności pacjentów z nowotworami rosną, informuje prestiżowy magazyn medyczny the Lancet. Nie rosną one jednak we wszystkich krajach.
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Czarny bez (zwany też bzem lekarskim) był w tradycyjnej medycynie stosowany od tysięcy lat. Aktywne biologicznie związki znajdują się we wszystkich jego częściach – korze, kwiatach (Flos sambuci), a przede wszystkim w owocach (Fructus sambuci). Powszechnie stosowano go na przeziębienia, ale też na wiele innych dolegliwości. Dawniej sporządzano z niego napar, natomiast dziś najlepiej sięgać po sok z tej rośliny, aby skorzystać z jej wszystkich właściwości zdrowotnych.
Zaburzenia mikrobiomu jelit są przyczyną wielu chorób, nie tylko związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, ale również autoimmunologicznych czy przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Coraz częściej mówi się również o ich wpływie na choroby psychiczne oraz zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Skóra jest narządem genialnym, największym i prawie najcięższym – u dorosłego mężczyzny może ważyć do 4 kg. Jest też zwierciadłem zdrowia, bo zmiany skórne pojawiają się w przebiegu wielu chorób, nie tylko dermatologicznych – mówi dr n. med. Irena Walecka, konsultant wojewódzki w zakresie dermatologii i wenerologii na terenie województwa Mazowieckiego, kierownk Kliniki Dermatologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.
Czy niewinny z pozoru rumieniec na twarzy może przerodzić się w zmiany chorobowe? Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłym schorzeniem charakteryzującym się nawracającymi epizodami zaczerwienienia w obrębie twarzy, rumieniem, obecnością grudek, krost, teleangiektazji oraz zmian przerostowych.
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję