Liczba wyników: 741
Amerykanie odkryli, że 94 procent osób starszych zmaga się z co najmniej jednym deficytem sensorycznym, 38 procent z dwoma, a 28 procent z trzema lub więcej.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Cukrzyca może skutkować wrzodami, których pacjenci nawet nie czują ani nie zauważają, dopóki nie dostrzegą sączącej się z nich krwi. Ponieważ wrzody nie ulegają samoistnemu leczeniu, nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt procent diabetyków w konsekwencji traci palce u nóg, stopę lub nogę.
Popularna klasa leków przeciwcukrzycowych zwana agonistami GLP-1R może chronić diabetyków przed jaskrą.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Młodzież i seniorzy zwracają mniejszą uwagę na sygnały społeczne w interakcjach z ludźmi niż osoby z pozostałych grup społecznych.
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję