Liczba wyników: 13234
Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley odkryto, że jedną z form obrony przed chorobą Alzheimera - na którego obecnie nie ma skutecznego leczenia - jest głęboki, regenerujący sen.
Nowe badania sugerują, że antydepresanty mogą przyspieszać osłabienie funkcji poznawczych u osób z demencją. Jednocześnie niektóre leki wydają się mniej szkodliwe niż inne, co może pomóc lekarzom w podejmowaniu lepszych decyzji terapeutycznych.
Narażenie na gęsty dym podczas pożarów w Kalifornii w ostatnich latach zwiększyło ryzyko pozaszpitalnego zatrzymania krążenia nawet o 70 proc., mówią kardiolodzy.
Nawet niewielka aktywność może pomóc w zapobieganiu demencji, także u słabszych seniorów.
Niektórzy ludzie żyjący w chronicznym stresie mają większe ryzyko udaru, ostrzegają medycy.
Związek występujący w imbirze, zwany furanodienonem (FDN) wiąże się z receptorem mającym powiązanie z chorobą zapalną jelit (inflammatory bowel disease, IBD).
Jak odkryto na Uniwersytecie w Bath, w przypadku pacjentów z migotaniem przedsionków (atrial fibrillation, AF) ryzyko udaru lub zawału serca wynikające z odstawienia leków przeciwzakrzepowych przewyższa ryzyko krwawienia.
Osoby, które angażują się w umiarkowaną do intensywnej aktywność fizyczną, mogą być mniej narażone na rozwój demencji, udaru, lęku, depresji i zaburzeń snu.
Odkryto, że lek istradefyllina może pomóc w zmniejszeniu skutków ubocznych cisplatyny - medykamentu powszechnie stosowanego leczenia nowotworów, odkrytego na Uniwersytecie Stanowym Michigan w 1965 roku.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie