Liczba wyników: 1073
Już niewielkie zmniejszenie poziomu ołowiu we krwi są powiązane z długoterminową poprawą stanu zdrowia układu krążenia u amerykańskich Indian. U osób, u których wystąpił największy spadek, skurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o około 7 mm Hg, czyli o wielkość porównywalną z działaniem leków obniżających ciśnienie.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Podobnie jak w przypadku długotrwałego Covid-19, osoby hospitalizowane z powodu grypy sezonowej również mogą cierpieć z powodu długotrwałych, negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza dotyczących płuc i dróg oddechowych.
Bycie opiekunem starzejącego się rodzica lub współmałżonka może być stresujące, ale eksperci z Uniwersytetu Teksasu w Austin kwestionują pogląd, że sprawowanie opieki oznacza zwiększenie ryzyka depresji.
Nie zawsze najlepiej jest przebaczyć i zapomnieć. Czasami wyrażenie gniewu jest konieczne do rozwiązania problemu w związku - krótkoterminowy dyskomfort związany z gniewną, ale szczerą rozmową w dłuższej perspektywie przynosi korzyści dla zdrowia relacji.
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Po zbyt krótkim śnie w nocy ludzie reagują bardziej emocjonalnie na stresujące wydarzenia następnego dnia i nie znajdują tyle radości w dobrych rzeczach. Psychologowie sprawdzili, jak sen oddziałuje na naszą reakcję zarówno na stresujące, jak i przyjemne wydarzenia w życiu codziennym.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Zbadano częstość występowania poważnych objawów fizycznych przez okres do dwóch lat po zakażeniu SARS-CoV-2. Najbardziej dotknięte były osoby, które przeszły ciężką infekcję COVID-19, najniższe ryzyko długiej formy choroby zaś odnotowano wśród pacjentów, którzy nigdy nie byli obłożnie chorzy.