Liczba wyników: 557
Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej. Rozsądni zaczynają odchudzanie dużo wcześniej, czyli już na wiosnę, aby mieć dużo czasu na dietę i uniknąć przymusu stosowania drakońskich, szybkich diet, które owszem przynoszą efekty, ale krótkotrwałe. Jeżeli jednak dopiero teraz zabierasz się do odchudzania to dzięki intensywnym działaniom masz jeszcze szansę na pozbycie się paru kilogramów przed wyjazdem na wakacje.
Jesienno-zimowa pogoda w naszym kraju nie sprzyja naszemu dobremu nastrojowi. Nic dziwnego: dni stają się coraz krótsze, jest zimno, często pada deszcz i nie mamy na nic ochoty. Nie bez powodu lekarze mówią o tzw. depresji sezonowej, czyli spadku nastroju, który dotyka nas właśnie jesienią i zimą. Wyjazd właśnie o tej porze roku może być znakomitym lekarstwem na chandrę. Wciąż znajdziemy wiele miejsc, gdzie nadal jest ciepło i słonecznie. W dodatku, po sezonie nie ma tłumów turystów w kurortach i możemy w spokoju cieszyć się wypoczynkiem.
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Senior.pl objął patronatem najnowszą książkę Roberta D. Hilla - "Pozytywne starzenie się. Młodzi duchem w jesieni życia". Koncepcja positive aging – czyli pozytywnego starzenia się – to szkoła duchowej młodości w jesieni życia. Pogoda ducha i pozytywna energia decydują o tym, czy na starość odczuwamy więcej szczęścia niż bólu i trosk. Do szkoły myślenia positive aging przekonuje się coraz więcej terapeutów i starszych osób na całym świecie. Jednak sztuka pozytywnego starzenia się wymaga obszernej wiedzy o procesach zachodzących w naszych ciałach i umysłach w jesieni życia.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Temperatura, długość dnia i wilgotność są powiązane ze zwiększonym rozprzestrzenianiem się chorób biegunkowych.
Zidentyfikowano szlaki nerwowe w mózgu, które wpływają na zachowania termoregulacyjne. Za pomocą takich zachowań z kolei wszystkie zwierzęta, także ludzie, regulują temperaturę ciała w odpowiedzi na zmiany w środowisku. Okazuje się, że ważnym elementem całego procesu są emocje.
W 2022 roku Pokojową Nagrodę Nobla przyznano Alesiowi Bialackiemu oraz dwóm organizacjom: rosyjskiemu stowarzyszeniu Memoriał i ukraińskiemu Centrum Wolności Obywatelskich.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem