Liczba wyników: 573
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.
Niewiele rodzajów aktywności zawodowej zapewnia stałą różnorodność zadań i wiele okazji do ekscytacji. Już po kilku, a na pewno po kilkunastu latach pracy dla wielu ludzi poniedziałek nie wiąże się - mówiąc oględnie - z radosnym oczekiwaniem na zawodowe wyzwania... eksperci mówią jednak, że odpowiednie nastawienie i kilka zmian, choć nie zapewnią niezwykłych uniesień podczas tych samych, powtarzalnych zajęć, pozwolą na poprawę nastroju podczas pracy.
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?
Zbyt mocne szczotkowanie zębów to nie jedyny powód krwawienia z dziąseł. Objaw ten, choć przez wielu lekceważony, może nieść duże konsekwencje. Dowiedz się, jakie są najczęstsze źródła opuchniętych i krwawiących dziąseł.
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Witaminy i minerały pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Wzmacniają układ odpornościowy, przeciwdziałają problemom z widzeniem czy zmniejszają podatność na depresję. W przypadku seniorów ich niedobory mogą być bardzo dotkliwe. Jak uzupełnić braki witaminowe, by osoby starsze dłużej mogły cieszyć się dobrym zdrowiem?
Metabolizm zwalnia, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. W organizmach seniorów zachodzą przemiany, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Nieprawidłowe odżywianie to niestety jeden z ważnych czynników, które wpływają na pojawienie się większości chorób wieku dojrzałego. Codzienne menu seniorów jednak stosunkowo najłatwiej zmienić – przypominają organizatorzy programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans?
Istnieje szereg czynników związanych z utratą włosów – od poważnych chorób po źle dobrany szampon. Jednym z powodów gorszej kondycji naszej czupryny może być również stres. Dlaczego tak się dzieje i co możemy z tym zrobić?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję