Liczba wyników: 1254
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
Porównując skany mózgu kilkudziesięciu osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i bez nich, odkryto stosunkowo niższy poziom serotoniny wśród tych pierwszych.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
Sen ma istotne znaczenie dla funkcji poznawczych i dobrego samopoczucia emocjonalnego, szczególnie u osób znajdujących się pod wpływem stresu. Nieprzespana noc więc nie jest najlepszą sytuacją, by podejmować ważne decyzje.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Migotanie przedsionków wiąże się z o 45 proc. zwiększonym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i liczne choroby współistniejące mogą sprzyjać otępieniu.