Liczba wyników: 128
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Zmiana klimatu daje się we znaki, ekstremalnie wysokie temperatury zostały odnotowane tej wiosny w Indiach i Pakistanie. Naukowcy m. in. z Uniwersytetu w Göteborgu przedstawiają ponury obraz pozostałych dekad XXI wieku. Szacują, że fale upałów będą się nasilać, dotykając każdego roku nawet pół miliarda ludzi. Mogą też prowadzić do niedoborów żywności, nadmiernych zgonów i napływu uchodźców, gdy osiągną poziom przekraczający możliwości tolerowania temperatur przez ludzki organizm. To jednak nie musi się zdarzyć, jeśli zostaną wprowadzone środki, które pozwolą osiągnąć cele Porozumienia Paryskiego, uważają badacze.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Wszyscy czekają na cieplejsze dni po sezonie jesienno-zimowym. Zbyt wysoka temperatura nie sprzyja jednak zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Jedzenie to jedna z podstawowych przyjemności, dlatego sięgamy po nie w różnych okolicznościach, nie tylko wtedy, gdy po prostu jesteśmy głodni. Dość powszechnym zjawiskiem jest serwowanie sobie jakiejś przekąski, czy całego posiłku, gdy czujemy się zestresowani. To z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości. Zobacz, jak sobie poradzić z „zajadaniem" stresu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem