Liczba wyników: 2733
Mogłoby się wydawać, że mięśnie nie mają zbyt wiele wspólnego z nowotworami, tymczasem okazuje się, że pacjentki z większą tkanką mięśniową mają większe szanse na przeżycie raka piersi.
Aż 20% kobiet jest zagrożonych nowotworem piersi. Najczęściej rozwija się on u kobiet między 50. a 70. rokiem życia. Profilaktyka i wczesna diagnoza mogą zapobiec usunięciu piersi oraz przywrócić zdrowie.
Jedzenie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Tamoksyfen to popularny lek na rak piersi. Jak się jednak okazuje, zażywany przez pewne kobiety jako środek zapobiegawczy może ocalić życie i obniżyć medyczne koszty terapii, wynika z badań opublikowanych w CANCER, magazynie American Cancer Society.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Kobiet z niedawno rozpoznaną cukrzycą mogą bardziej narażone na raka niż panie, które są wolne od tej choroby, sugeruje nowe kanadyjskie badanie.
Witamina D okazuje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Ma wpływ na poziom naszych zdolności poznawczych, a także może chronić przed chorobami serca oraz - jak wskazują najnowsze testy - ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność