Liczba wyników: 481
Beta-karoten, selen i kwas foliowy przyjmowane w ilości trzykrotnej wyższej od zalecanej ich dziennej dawki mogą być szkodliwe. Jeżeli zaś przyjmuje się ich jeszcze więcej, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Coraz krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za latem. Niestety wraz z nadejściem jesieni i rozpoczęciem sezonu grzewczego powróciły do nas rozmaite infekcje. W tym czasie sięgamy częściej do domowej apteczki. Warto w niej mieć kilka olejków eterycznych, które pozwolą poradzić sobie z jesiennymi przeziębieniami.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
Ciągle nie dysponujemy skutecznym lekiem na chorobę Alzheimera. Teraz pojawia się nowa nadzieja: naukowcy z Salk Institute La Jolla, Kalifornia odkryli, że tetrahydrokannabinol (THC), jeden z aktywnych związków zawartych w marihuanie, może sprzyjać usuwaniu komórek beta amyloidu, toksycznego białka związanego z rozwojem choroby Alzheimera.
Mango to niezwykły, egzotyczny owoc, który zaspokoi głód i dostarczy ci energii na długi czas. Stanowi nieocenioną dawkę błonnika, wspomagającego odchudzanie. Mango to także bogactwo wartości odżywczych – białek, żelaza, soli mineralnych, które dostarczają niezbędnej energii oraz beta-karotenu, który pomaga utrzymać letnią opaleniznę.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem