Liczba wyników: 3679
Kanadyjscy uczeni przeanalizowali wyniki kilkudziesięciu badań i odkryli, że soja może istotnie poprawić zdrowie serca.
Wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, dowiadujemy się z nowego brytyjskiego badania.
Wysoki poziom cholesterolu jest bardziej ryzykowny dla mężczyzn niż dla kobiet w średnim wieku. Panowie są z jego powodu bardziej narażeni na doświadczenie pierwszego zawału serca.
Najwięcej osób z podwyższonym poziomem cholesterolu w całej Polsce mieszka w województwie kujawsko–pomorskim, wynika z raportu "Dlaczego Polacy nie dbają o własne zdrowie?".
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem