Liczba wyników: 6676
Jak wynika z badań, waga, dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu - każde z nich może stanowić niezależny czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Dla dwóch milionów chorych na cukrzycę, pojawia się ogromna szansa - Narodowy Fundusz Zdrowia zamierza wprowadzić system tzw. kompleksowej ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nad chorymi cierpiącymi na tę chorobę. Dla pacjentów oznacza to możliwość wyboru poradni specjalistycznej i złożenia deklaracji wyboru lekarza - pisze "Dziennik Polski".
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
U starszych mężczyzn duży brzuch jest silniej związany z problemami zdrowotnymi niż niski poziom testosteronu.
Starsi mężczyźni, którzy mają niski poziom witaminy B12, cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia złamań .
Poziom mózgowego peptydu natriuretycznego, hormonu, który jest obecny w naszej krwi, może pomóc przewidzieć osłabienie organizmu przed osiągnięciem siedemdziesiątki.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później