Liczba wyników: 232
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
W Niemczech w wyniku spożycia warzyw skażonych bakterią EHEC zmarło dotychczas 10 osób, a setki pacjentów poddano leczeniu. Teraz kolejne kraje informują o przypadkach zatruć - Szwecja, Holandia, Wielka Brytania, Austria czy Czechy.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Zima to bardzo trudny okres dla włosów, każdego dnia narażamy je na szereg szkodliwych czynników zewnętrznych. Nie dość, że skazujemy je na suche powietrze w ogrzewanym pomieszczeniu, to jeszcze fundujemy im ciągłe zmiany temperatur. A do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć codzienne zabiegi - lokowanie, prostowanie i stylizowanie. Zimą bardzo często łapiemy przeziębienia, które również mają ogromny wpływ na kondycję włosów.
Kraje wybrzeża Morza Śródziemnego - kolebka europejskiej cywilizacji, jak żaden region Starego Kontynentu, posiadają niezliczone ilości legend, podań i opowieści. Mity te związane są nie tylko z bogami, czy początkiem świata. Wiele z nich dotyczy ... jedzenia.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Jedną z witamin, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie jest witamina A. Wpływa ona na kondycję naszego wzroku oraz stan skóry.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem