Liczba wyników: 412
Tlenek węgla to bezbarwny, bezwonny, niedrażniący oraz toksyczny gaz. Powstaje w wyniku niepełnego spalania paliw organicznych, m.in. węgla, drewna, ropy, gazu ziemnego. CO jest całkowicie niewykrywalny dla ludzkich zmysłów, więc do śmiertelnych zatruć dochodzi niepostrzeżenie. Aby uniknąć ciężkiego zatrucia lub nawet śmierci, wystarczy niezbyt kosztowny czujnik.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) dotyka około 210 mln ludzi na świecie – wynika z ocen Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W krajach uboższych, gdzie POChP jest powszechnie występującym problemem ze względu na rozpowszechnienie palenia papierosów i narażenie na oddychanie skażonym powietrzem, nie prowadzi się badań, które pozwoliłyby oszacować realną skalę zagrożenia. Według badań Eurostatu, przewlekłe choroby układu oddechowego stanowią obecnie trzecią – po chorobach układu sercowo-naczyniowego i nowotworach – przyczynę zgonów Europejczyków.
Na świecie choruje na nią ok. 210 mln osób, w Polsce – ok. 2 mln, ale jedynie u 20 proc. jest ona rozpoznawana i odpowiednio leczona. Jak przewiduje WHO, w 2020 r. będzie jedną z trzech najczęstszych przyczyn zgonów. Z czego wynika tak ogromna liczba zgonów, czy i jak można im zapobiegać?
W latach 2005-2011 przyjmowano do szpitali rocznie od 2557 do 5026 pacjentów zatrutych tlenkiem węgla. Koszt zdrowotny zatruć CO w Polsce wyraża się tysiącami osób tracącymi zdrowie i życie wskutek znanej i możliwej do uniknięcia trucizny. Skąd się bierze czad i dlaczego jest tak niebezpieczny?
Już dwie lub więcej szklanek słodkiego napoju dziennie wiążą się z 23-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju niewydolności serca.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Od początku września strażacy odnotowali 342 zdarzenia związane z tlenkiem węgla. Choć to dopiero początek sezonu grzewczego, już 2 osoby straciły życie w wyniku zaczadzenia. Państwowa Straż Pożarna apeluje, by zadbać o stan techniczny urządzeń grzewczych oraz przewodów wentylacyjnych.
Oczy to nie tylko „zwierciadło duszy", ale i świetne „narzędzie diagnostyczne". Okazuje się, że z wyglądu oczu można odczytać niektóre choroby.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję