Liczba wyników: 3353
Seniorzy zaangażowani w różne zajęcia mogą istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, przekonują eksperci z Uniwersytetu Simona Frasera.
Nowe badanie, w ramach którego przeanalizowano dane setek tysięcy mężczyzn, znalazło związek między wzrostem i poziomem ryzyka rozwoju demencji.
Dobrym sposobem na powstrzymanie rozwoju zmarszczek są procedury, w których wykorzystuje się niską temperaturę. Zimno może być „eliksirem młodości".
Kobiety chorujące na cukrzycę typu 2 mogą być narażone na ryzyko rozwoju otępienia wynikającego z uszkodzonych lub zablokowanych naczyń krwionośnych w mózgu.
Częste odczuwanie stresu zwiększa ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych u ludzi starszych. Zaburzenia te nierzadko rozwijają się w chorobę Alzheimera.
Amerykańscy uczeni odkryli związki, które zatrzymują produkcję białka o nazwie beta amyloid, substancji mającej udział w rozwoju choroby Alzheimera.
Kobiety po menopauzie regularnie sięgające po słodkie napoje mają wyższe ryzyko rozwoju zależnego od estrogenów raka endometrium typu I.
Uczeni ogłosili, że odkryli klucz do zrozumienia rozwoju męskiej łysiny. Zidentyfikowali biologiczny mechanizm odpowiadający za przerzedzanie i utratę włosów.
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (Organization for Economic Co-operation and Development, OECD) powstała w 1960 roku, wówczas jeden na dwunastu obywateli krajów doń należących był w wieku 65 lat, bądź starszym. W 2005 roku ta proporcja osiągnęła postać: jeden na siedmiu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem