Liczba wyników: 3301
Sen dodaje energii ciału i odświeża umysł, zaś jego braki stopniowo wycieńczają organizm i zmniejszają naszą wydolność oraz odporność. Kluczowa staje się wtedy precyzyjna diagnoza, tym bardziej, że nie zawsze powodem zaburzeń snu jest życie w stresie, schorzenia na tle hormonalnym, pokarmowym czy oddechowym. Czasem źródło problemu tkwi… w naszej jamie ustnej i to stomatolog może przynieść nam ulgę oraz przywrócić dobry sen.
Chociaż 77% Polaków posiada w swoich domach urządzenia zasilane paliwem organicznym, to aż 60% nie zdaje sobie sprawy, że ze sprzętów tych może ulatniać się śmiertelnie szkodliwy tlenek węgla. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest zainstalowanie w domu czujnika tlenku węgla.
Suchość pochwy to nie tylko dolegliwość kobiet w okresie menopauzalnym. Problem coraz częściej dotyczy 30-, a nawet 20-latek. Pierwszych objawów nie należy lekceważyć.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Twoje zęby zaatakowała próchnica lub ukruszył ci się pojedynczy ząb? W gabinecie stomatologicznym możemy znaleźć różnego rodzaju wypełnienia: porcelana, złoto, żywica kompozytowa, amalgamat – które jest najlepsze? Bardzo możliwe, że w przyszłości dostępne będą kolejne ich rodzaje – np. oparte na grafenie, materiale, mogącym znaleźć zastosowanie w elektronice, przemyśle lotniczym, a nawet… kosmonautyce.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
Wysokie dawki witaminy D mogą pomóc w regulacji nadaktywnej odpowiedzi immunologicznej u ludzi ze stwardnieniem rozsianym (multiple sclerosis, MS).
Jeśli masz jakieś noworoczne postanowienia, warto, by jednym z nich była poprawa samopoczucia. Wprowadź w życie osiem prostych wskazówek, a takie postanowienie z dużym prawdopodobieństwem zostanie zrealizowane.
Między stosowaniem diety a osłabieniem nastroju istnieje pewien związek, mówią eksperci.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie