Liczba wyników: 241
Czy zrobiłeś dziś jakiś dobry uczynek? Uczeni z University of California w Riverside przeanalizowali wykonane przez siebie w ciągu ostatnich dwudziestu lat badania dotyczące poczucia szczęścia. Jak odkryli, pozytywne działania mogą wzmocnić pożądane emocje, myśli i zachowania, a to z kolei poprawia samopoczucie. Okazuje się, że drobne akty życzliwości i wdzięczności mogą uczynić nas szczęśliwymi.
Strój na cebulę - tak krótko i kolokwialnie określa się kilka warstw ubrań, noszonych jedne na drugie. Założone w taki sposób świetnie izolują ciepło między poszczególnymi warstwami, dzięki czemu nie marzniemy tak łatwo.
Zimą przede wszystkim myślimy o tym, aby w naszym mieszkaniach panowało ciepło. Nierzadko zdarza się, że przesadzamy z nadmiernie wysoką temperaturą, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Przebywanie w przegrzanych i suchych wnętrzach prowadzi do wysychania błon śluzowych, przez co wzrasta ryzyko infekcji, zaplenia zatok i oskrzeli. Aby zapewnić optymalny mikroklimat w domu, warto przestrzegać kilku prostych zasad.
Życzliwym i miłym powinno się być każdego dnia, ale teoria teorią a w praktyce bywa różnie. Dziś jednak mamy szczególną okazję, by przypomnieć sobie o byciu miłym. 21 listopada obchodzimy Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień.
Rola określonych hormonów w zdrowym starzeniu się i możliwości osiągnięcia długowieczności to temat powszechnie zgłębiany przez gerontologów. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do rozmaitych chorób lub po prostu kiepskiego samopoczucia i przyspieszenia procesu starzenia się.
Na bóle głowy cierpi 70- 80% Polaków, zaś prawie 15% uskarża się na migreny. Wywoływane są przez różnorodne czynniki: fizyczne, chemiczne, psychiczne, neurologiczne. Jednym z popularnych środków przeciwbólowych jest kofeina zawarta w kawie, bądź popularnych napojach chłodzących, dlatego chętnie sięgamy po tego rodzaju trunki, gdy ból głowy nie pozwala normalnie funkcjonować. W pozbyciu się cierpienia można sobie pomóc na wiele różnych sposobów.
Choroby układu oddechowego są najczęstszą przyczyną wizyt u lekarza i drugą w kolejności przyczyną zgonów. Powodują uciążliwy kaszel, duszności, bóle w klatce piersiowej, świsty, chrypkę, bezgłos, krwioplucie, odkrztuszanie flegmy. W przypadku tzw. obturacyjnych chorób układu oddechowego, do których należą astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (w skrócie POChP), przyczyną duszności, kaszlu i bólu w klatce piersiowej jest proces zapalny ograniczający przepływ powietrza w płucach. Rozwojowi tych chorób sprzyja wiele różnych czynników, takich jak: palenie tytoniu, zanieczyszczenia środowiska, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Podstawą diagnostyki obturacyjnych chorób układu oddechowego jest spirometria – proste i nieinwazyjne badanie oceniające objętość i pojemność płuc oraz przepływy powietrza w płucach i oskrzelach.
Nawet najbielsze zęby pod wpływem kawy, herbaty czy papierosów mogą z czasem zmienić kolor. Dlatego wybielanie uzębienia jest coraz popularniejszym zabiegiem. Ładny uśmiech jest nie tylko oznaką zdrowia – dodaje nam też urody i pewności siebie, a także odmładza. Do śnieżnobiałego uśmiechu dążymy jednak nie zawsze bezpiecznymi drogami. Przed wybielającą kuracją koniecznie skonsultujmy się z lekarzem, który najpierw zbada stan naszych zębów i wyleczy ubytki.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Sypialnia to miejsce osobiste i wyjątkowe. Tu śpimy, odpoczywamy i regenerujemy siły, ale nie tylko... W sypialni oddajemy się licznym fantazjom i obok Morfeusza często zapraszamy do naszego łóżka również Erosa... Jak pokazuje ostatnia publikacja seksuologa, psychiatry i terapeuty - niejednokrotnie w sypialni Polaków gości również Lew... - prof. Zbigniew Lew - Starowicz.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność