Liczba wyników: 1280
Ćwiczenia zwiększają wydzielanie przez organizm substancji podobnych do tych znajdujących się konopiach indyjskich, co z kolei pomaga zmniejszyć stan zapalny i może pomóc w leczeniu niektórych chorób, takich jak zapalenie stawów, nowotwór i choroby serca.
Styl życia bez wątpienia ma wpływ na stan zdrowia, ale nawet ci, którzy spełniają wszelkie zalecenia lekarzy i innych specjalistów, muszą liczyć się z ryzykiem zachorowania na rozmaite choroby, w tym nowotwór. Odnaleziono szczątki ludzkiego przodka, u którego były ślady nowotworu kości.
Dzięki współpracy organizacji Polskie Amazonki Ruch Społeczny (PARS) ze Stowarzyszeniem Chorych na Czerniaka, Poradnia Amazonki uruchamia konsultacje internetowe i telefoniczne dla osób chorych na ten nowotwór. W ten sposób, PARS wraz ze Stowarzyszeniem Chorych na Czerniaka chce pomagać osobom chorującym na raka oraz działać na rzecz poprawy stanu polskiej onkologii.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Z inicjatywy Fundacji Urszuli Jaworskiej, w dniu 20 października 2008r. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa inaugurująca Międzynarodowy Tydzień Świadomości Nowotworów Mózgu. Polska należy do krajów europejskich o wysokim ryzyku zachorowania na ten nowotwór. Nowotwory złośliwe mózgu stanowią w naszym kraju około 2% wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe i około 3% zgonów nowotworowych.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Dym tytoniowy działa toksycznie na organizm, powoduje spustoszenie i nieodwracalne zmiany w drogach oddechowych. Sprzyja to infekcjom układu oddechowego a w przypadku naczyń krwionośnych zwiększa ryzyko miażdżycy. Najgroźniejszym jednak skutkiem jest nowotwór płuc czy przełyku oraz POChP. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Rzucania Palenia.
Słońce, plaża, wakacje i... czerniak. Nowotwór, którego widzimy, a nie reagujemy na czas. Do dyskusji na ten temat Maciej Kurzajewski zaprosił do studia programu „Świat się kręci” chirurga onkologa dra Łukasza Łebkowskiego, Monikę Brason oraz Marzenę Sienkiewicz - prezenterkę pogody TVP.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem