Liczba wyników: 1070
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Depresja u osób starszych może mieć związek z problemami z pamięcią. Co więcej, seniorzy z nasilonymi objawami tej choroby mogą odznaczać się niekorzystnymi różnicami strukturalnymi w mózgu w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Czujesz się ospały/a? Wyjdź z czterech ścian - przebywanie na zewnątrz przyda ci energii.
Osoby, którym regularnie cofa się pokarm z żołądka do jamy ustnej, ale bez znanej przyczyny, mogą cierpieć na stan zwany zespołem przeżuwania (zespołem ruminacji). Jest on często mylony z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co wielu pacjentów nie jest odpowiednio leczonych.
Masaż bańkami to świetny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia, ale to od Ciebie zależy jak często będziesz z nich korzystać. Nie ma nic złego w używaniu ich często, ale jeśli szukasz tylko niektórych prostych korzyści relaksacyjnych od czasu do czasu, to raz na kilka dni będzie dobrze tak długo, jak nie masz problemów z krążeniem, alergii lub innych problemów.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Zabieg, która nie dotyczy serca, może wywoływać uszkodzenia tego organu u osób z wysokim ryzykiem rozwoju choroby serca i ma związek ze zwiększonym zagrożeniem śmiercią.
Kobiety, które wzięły udział w terapii grupowej i nauczyły się relaksować, o połowę zmniejszyły objawy związane z menopauzą.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność