Liczba wyników: 1234
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
10 grudnia, w wieku 96 lat, zmarł Adam Słodowy, autor popularnego programu "Zrób to sam".
Dzieci najbardziej intensywnie przeżywają przedświąteczną i świąteczną atmosferę, a oczekiwanie na przyjście Mikołaja czy na rozpakowywanie prezentów spod choinki nawet po latach wspominane jest jako ogromne emocje. Stosunek do świąt Bożego Narodzenia w dużej mierze kształtuje się w dzieciństwie. I nie ukrywajmy - dużą rolę w tym grają prezenty.
Nowe analizy pokazują, że zielone przestrzenie miejskie mają wpływ na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
Dziś rano zmarł Jan Kobuszewski- polski aktor teatralny i filmowy, artysta kabaretowy, znany kilku pokoleniom Polaków. Miał 85 lat.
5 września zmarł Andrzej Polkowski - polski tłumacz, pisarz i archeolog, znany czytelnikom z tłumaczeń serii o Harrym Potterze czy "Opowieści z Narni". Miał 80 lat.
Pacjenci po udarze mogą być bardzo osłabieni, fizycznie ograniczeni oraz zmęczeni, ale warto zmotywować się do wysiłku fizycznego, bo dzięki niemu można szybciej wrócić do sprawności.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność