Liczba wyników: 445
Liczba przypadków raka piersi wzrasta. Równocześnie jednak rośnie świadomość na temat choroby, co jest o tyle ważne, że wczesne wykrycie nowotworu, daje bardzo duże szanse na jego całkowite wyleczenie.
Złota, brzoskwiniowa, oliwkowa, a nawet czekoladowa – opalenizna może mieć różne odcienie, ale wszystkie je łączy jedno – szybko znikają. Tymczasem skóra muśnięta słońcem to wakacyjna pamiątka, którą chciałybyśmy zachować jak najdłużej. Dlatego podpowiadamy, jakie triki warto stosować, aby ją zatrzymać.
Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a z takim samym powodzeniem można ją zastąpić po prostu pieprzem kajeńskim. Sprawdź, jak działa dieta w wersji super HOT!
Nadciśnienie staje się coraz częstsze w biedniejszych krajach, choć do niedawna problem wydawał się najpowszechniejszy w państwach o wyoskich dochodach. Co istotne, nadciśnienie to główna przyczyna przedwczesnej śmierci na całym świecie. Ryzyko rozwoju zaburzenia dotyczy około 1,4 miliarda ludzi.
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku.
Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju.
Lato w pełni! Znów wystawiamy uśmiechnięte twarze do słońca i marzymy, by wakacje trwały wiecznie. W końcu czekaliśmy na nie cały rok. Dwa lub trzy tygodnie laby sprzyjają większej swobodzie i rozluźnieniu zasad, które stosujemy na co dzień. Niestety, może to prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.
Słońce. Gwiazda, której już starożytni przypisywali pratwórczą siłę. Jak wynika z badań naukowców z Instytutu Karolinska oraz Uniwersytetu w Lund, wiele w tym prawdy. Na przykład kobiety, które lubią przebywać na słońcu, żyją ponad dwa lata dłużej od stroniących od niego koleżanek. Wystawianie się na działanie promieni słonecznych zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, jednocześnie jednak narażając nas na prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry. O czym zatem należy pamiętać, aby wakacyjny urlop wyszedł nam na zdrowie?
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Kluczem do sukcesu w utrzymaniu odpowiedniej wagi może być picie dostatecznej ilości wody, wskazują uczeni z University of Michigan Medical School.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem