Liczba wyników: 238
Mówi się, że instytucja małżeństwa przeżywa kryzys - odnotowuje się mniejszą ilość zawieranych małżeństw, zaś liczba rozwodów ciągle jest wysoka i nieustępliwie wzrasta z roku na rok. Najpowszechniejszych przyczyn rozstań jest kilka i nie zmieniają się wręcz od dekad, ale niektóre powody końca małżeństwa mogą wprawić w osłupienie.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Popularność mebli i przedmiotów użytkowych z okresu PRL-u to już nie tylko wyraz nostalgii. Coraz częściej dokonuje się prób rehabilitacji ówczesnego designu. Wrocławscy projektanci zafascynowani stylem vintage stworzyli projekt REforma, który ma na celu przywrócenie do życia starych mebli. A meblościanki, obite tkaniną fotele czy nawet stare odbiorniki radiowe i telewizyjne stają się w wielu wnętrzach głównymi akcentami aranżacyjnymi.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
... stanowi to zagrożenie dla właściwej diety i często prowadzi do przejadania się. Jeśli sięga się po przekąski z powodu kompulsywnej chęci sprawienia sobie przyjemności lub traktuje posiłek jako swoistą nagrodę, łatwo jest doprowadzić do sytuacji przejadania się.
Święta wielkanocne już za chwilę i jak co roku pojawia się dylemat - co zrobić, żeby jedząc wszystkie przysmaki nie przybrać zbytnio na wadze. Jednak świąteczna dieta stanowi także zagrożenie dla zębów. Na szczęście - zdaniem stomatologów - nie wszystkie potrawy ze świątecznego stołu są destrukcyjne dla naszego uzębienia.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji