Liczba wyników: 1024
Akty życzliwości i pomaganie innym jest dobre dla naszego zdrowia i samopoczucia, przy czym nie każde dobroduszne zachowanie jest jednakowo korzystne - zależy to od wielu czynników, w tym rodzaju życzliwości, definicji dobrego samopoczucia oraz wieku, czy płci.
Zakochanie się może wywoływać nie tylko takie samo uczucie euforii, co zażycie kokainy, ale także wpływa na regiony mózgu odpowiadające za aktywność intelektualną. Odkryto też, że aby się zakochać, potrzeba około jednej piątej sekundy.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, powszechnego leku na przeziębienie i ból, wiąże się z o 26 proc. zwiększonym ryzykiem niewydolności serca u osób z co najmniej jednym czynnikiem sprzyjającym tej dolegliwości.
Aktywności na świeżym powietrzu, wśród przyrody, skutecznie poprawiają zdrowie psychiczne, w tym także osobom, które wcześniej zmagały się z problemami psychicznymi.
Piękno, od tak dawna analizowane przez filozofów, a ostatnio przez naukowców, jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, mówią psychologowie z New York University. Eksperci proponują nowe spojrzenie na wartość estetyki.
Zakażenie dróg moczowych to dolegliwość, z którą kobiety dość często się zmagają. Nierzadko jest leczona za pomocą antybiotyków, których nadużywanie jednak sprzyja rozwoju oporności bakterii na te leki, a poza tym prowadzi do zaburzeń równowagi bakteryjnej w organizmie.
Istnieje związek między nagłą śmiercią sercową i częstą chorobą serca znaną jako wypadanie płatka zastawki mitralnej, która dotyka około 12 na tysiąc osób na całym świecie.
Psychologowie sprawdzili, jakie rozmowy prowadzą osoby deklarujący wyższe i niższe poczucie szczęścia.
Czy doświadczenie piękna wymaga analiz? Czy zmysłowe przyjemności, takie jak jedzenie czy seks, mogą być piękne? Pytania tego rodzaju od dawna zajmują filozofów, a Immanuel Kant wysunął słynne twierdzenie, że piękno wymaga określonego myślenia, w przeciwieństwie do zmysłowej przyjemności, która - jak powiedział - nigdy nie może być uznana za piękną.
Lekarze ostrzegają przed nadmiernymi ilościami sorbitolu, słodzika szeroko stosowanego w produktach „bezcukrowych", takich jak guma do żucia i niektóre słodycze.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność