Liczba wyników: 2016
Półtora miliona osób przedwcześnie umrze w Polsce z powodu niewykrytych na czas chorób nerek – alarmują nefrolodzy. Bezpośrednią przyczyną zgonów będą zawały, udary czy nowotwory. W akcie zgonu nie będzie ani słowa o chorobach nerek. Jednak to one i toksyny, które kumulują się w organizmie pozbawionym organu czyszczącego krew, zatrują i zniszczą inne narządy. – Każdy powinien raz do roku wykonać ogólne badanie moczu i sprawdzić poziom kreatyniny we krwi”- apeluje prof. Ryszard Gellert, Kierownik Kliniki Nefrologii i Chorób Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego i organizator konferencji z okazji Światowego Dnia Nerek.
Według Światowej Organizacji Zdrowia rak płuca to w skali globu najczęściej występujący i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Każdego roku przybywa ponad 1 mln 200 tys. nowych przypadków. Polska należy do krajów, w którym rak płuc również stanowi najczęstszy powód zgonu z przyczyn nowotworowych, u obu płci. Sytuacja jest tym bardziej dramatyczna, że, o ile w przypadku innych rodzajów nowotworów złośliwych statystyki się poprawiły, w przypadku raka płuca trudno mówić o sukcesach. Czy rzeczywiście tak jest i dlaczego? Na ten temat mówi prof. dr hab. n. med. Joanna Chorostowska-Wynimko, kierownik Zakładu Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Rozwiązywanie quizu w grupie podczas jednoczesnego poruszania się po pomieszczeniu - oto połączenie, które jest podstawą nowego narzędzia zaprojektowanego w celu zapobiegania demencji. Opracowano je w ramach projektu „go4cognition" i okazuje się skuteczne w osłabianiu ryzyka demencji.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) w Anglii, bardziej pozytywny obraz własnego ciała jest silnie powiązany z lepszym samopoczuciem psychicznym i zadowoleniem z życia.
Istnieje związek pomiędzy wykonywaniem ćwiczeń o niskiej i umiarkowanej intensywności oraz zmniejszoną częstością występowania depresji.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Długotrwałe narażenie się już na samą nikotynę zwiększa ciśnienie krwi zarówno w krążeniu ogólnym, jak i w płucach, co może prowadzić do nadciśnienia płucnego. Zauważono też, że gdy dolegliwość ta była spowodowana nikotyną, wystąpiły zmiany w wielkości, kształcie i funkcji naczyń krwionośnych w płucach oraz prawej dolnej komorze serca.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji