Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania zbilansowan� diet� bogat� w b�onnik i witaminy

Liczba wyników: 2011

  • Moda na surowe jedzenie. Dieta raw [© teelesswonder - Fotolia.com]

    Moda na surowe jedzenie. Dieta raw

    2016-01-22

    Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?

    Tagi: dietaodżywianiewarzywaowocedieta rawraw food

  • Poczuj smak wiosny

    2008-04-15

    Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.

    Tagi: warzywasałatapomidorwitaminy

  • Witamina D spowalnia otępienie umysłowe

    2009-01-26

    Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.

    Tagi: demencjawitamina Dsystem immunologiczny

  • Kilka sposobów na ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii [© V. Yakobchuk - Fotolia.com]

    Kilka sposobów na ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii

    2010-07-20

    Mniejsza ilość kalorii dostarczanych organizmowi to większa szansa na pozbycie się nadmiaru kilogramów i lepszą figurę. Jak to zrobić? Do wyboru mamy setki diet i tyleż samo zestawów ćwiczeń. Ale pojawiają się nowe pomysły. Eksperci proponują po prostu większą ostrożność w doborze codziennego menu albo odpowiedni sposób konsumpcji. W każdym razie zapewniają, że nie trzeba się głodzić, aby zmniejszyć liczbę przyjmowanych codziennie kalorii.

    Tagi: dietakalorycznośćskładniki odżywczebłonniktkanka tłuszczowa

  • Otręby pszenne - niezbędny element zbilansowanej diety

    2009-05-31

    Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.

    Tagi: otrębybłonnikchromselencynknadwaga

  • Dieta wegańska: dobry sposób na odchudzanie? [© fahrwasser - Fotolia.com]

    Dieta wegańska: dobry sposób na odchudzanie?

    2015-09-07

    Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.

    Tagi: dietadieta wegańskaodchudzanie

  • Witamina B i kwas foliowy nie mają wpływu na demencję

    2006-07-02

    Jak donoszą źródła naukowe, starsze osoby, u których zachodzi większe prawdopodobieństwo wystąpienia demencji nie osiągną większych korzyści z przyjmowania witaminy B w połączeniu z kwasem foliowym. Takie połączenie owych środków, jak się okazuje nie polepsza kognitywnych funkcji mózgu.

    Tagi: witamina Bkwas foliowydemencjamózg

  • Niedocenione suplementy diety

    2006-06-20

    Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.

    Tagi: preparaty witaminowesuplementy dietydietawitaminyminerały

  • Żywienie dojelitowe - standard leczenia czy tylko dodatek? [© Photographee.eu - Fotolia.com]

    Żywienie dojelitowe - standard leczenia czy tylko dodatek?

    2018-08-30

    Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.

    Tagi: żywienie dojelitowechoroba Parkinsonachoroba Alzheimeranowotworyudar mózguchoroba Leśniowskiego-Crohnatrzustkanowotwór trzustkirak trzustki

  • Kolagen tylko z witaminą C

    2010-12-01

    Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...

    Tagi: kolagenwitamina Czmarszczki

  • Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25