Liczba wyników: 7538
Ks. bp Paweł Anweiler, zwierzchnik diecezji Cieszyńskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Polsce. oraz prof. Marian Zembala, Dyrektor Śląskiego Centrum Chorób Serca i minister zdrowia, zostali wyróżnieni tegoroczną nagrodą "Śląskie Szmaragdy".
Badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers Robert Wood Johnson Medical School wykazują, że statyny przepisywane w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszające ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, poprawiają też erekcje mężczyzny.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Jak często złe samopoczucie zdarza nam się tłumaczyć zmęczeniem, przeziębieniem czy starzeniem się? Tempo życia i ilość obowiązków niejednokrotnie sprawiają, że ignorujemy pierwsze objawy choroby, przypisując je chwilowemu spadkowi formy czy wiekowi. Niespecyficzne objawy chorób krwi – zmęczenie, utrata masy ciała, nocne poty, gorączka – bywają szczególnie mylące. Dlatego organizatorzy kampanii edukacyjnej „Odpowiedź masz we krwi” za cel stawiają upowszechnienie wiedzy nt. objawów chorób krwi i przypominają: nieprawidłowości w funkcjach krwi pozwala wykryć podstawowe badanie, jakim jest morfologia krwi obwodowej.
Wysiłki zmierzające do pozbycia się nadmiaru kilogramów są skuteczniejsze u osób po zawale serca, jeśli ich współmałżonkowie lub partnerzy włączają się w stosowanie odpowiedniej diety i zmiane innych elementów stylu życia.
Osoby w po pięćdziesiątce i sześćdziesiątce mogą uzyskać korzyści z codziennego zażywania kwasu acetylosalicylowego, ale ci, którzy zaczynają przyjmować ten lek po pięćdziesiątce, mogą liczyć na najlepszą profilaktykę zawału serca, udaru mózgu i raka okrężnicy.
Kobiety, które zachodzą w ciążę w wieku powyżej 40 lat, są narażone na wyższe ryzyko udaru mózgu i zawału serca w późniejszym okresie życia niż panie, które zostawały matkami w młodym wieku.
Z nowych badań przeprowadzonych w Tajlandii wynika, że wyciąg z kurkumy, przyprawy znanej z antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości, może pomóc powstrzymać ataki serca u osób, które przeszły operację wszczepienia pomostów naczyniowych (tzw. by-passów).
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie