Liczba wyników: 2605
Conjugated Linoleic Acid – Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest substancją o działaniu wspomagającym pozbywanie się tkanki tłuszczowej - wpływa on hamująco na enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia. O wyjątkowości CLA decyduje fakt, że dzięki niemu podczas odchudzania nie tracimy masy mięśniowej – a tak się dzieje podczas większości diet. CLA usprawnia przemianę materii – dlatego stosowanie go podczas diety nie tylko pozwala utrzymać efekt wypracowany podczas stosowania diety, ale nie powoduje także przybierania na wadze po powrocie do normalnych posiłków. CLA wpływa również pozytywnie na kształt sylwetki.
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.
Czy będąc poza domem zawsze musimy wybierać pomiędzy szybkim, a zdrowym jedzeniem? Jak zadbać, aby nasz organizm otrzymywał to, co niezbędne dla prawidłowej diety?
Lekarze i dietetycy podkreślają wpływ diety na jakość i długość naszego życia. Przekonaniu o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie zaprzecza brytyjski stulatek.
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi