Liczba wyników: 890
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.