Liczba wyników: 3473
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Starszy wiek wiąże się z większą zapadalnością na wiele chorób. Jednym ze schorzeń, które zdecydowanie częściej rozpoznaje się u seniorów są chłoniaki - nowotwory układu chłonnego. Ryzyko ich wystąpienia u 70-latka jest aż trzydziestokrotnie wyższe niż u 20-latka.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Zaburzenia gospodarki hormonalnej, częste zmiany diet, szybki przyrost wagi oraz nieregularne kontrolowanie stanu kondycji skóry mogą prowadzić do powstawania rozstępów. Rozstępy, to ułożone równolegle wrzecionowate pasma - blizny, występujące najczęściej w okolicach piersi, ud, brzucha oraz ramion. Są one odporne na działanie promieni słonecznych i samoopalaczy, a także na substancje aktywne zawarte w kosmetykach.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.
Szacuje się, że na choroby autoimmunologiczne cierpi około 5% populacji. Zazwyczaj kojarzy się je z reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym lub chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jednak procesy zapalne, wynikające z nieprawidłowego działania układu odpornościowego, dotyczą również innych narządów, w tym wątroby.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Choć wydaje nam się to paradoksalne, stres miewa pozytywne efekty. Przykładowo, pewien poziom stresu pozwala się lepiej zmobilizować do działania i zwiększa naszą efektywność. Teraz okazuje się również, że może mieć wpływ na wydłużenie życia.
Szybki spacer (ale krótki, zaledwie 15-minutowy) przedłuży ci życie