Liczba wyników: 1214
Nikogo nie trzeba zachęcać do ich jedzenia, bo świetnie smakują i są w Polsce powszechnie dostępne. Okazuje się jednak, że znajdują zastosowanie nie tylko na stole - pomidory (i ketchup) można wykorzystać także w innych celach. Zerknij na poniższą listę, może cię zaskoczyć sposób wykorzystania tych popularnych warzyw.
Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Jeśli chce się zrzucić nadmiar kilogramów, znaczenie ma nie tylko zawartośc kolejnych posiłków, ale i sam sposób jedzenia. Nie spiesz się podczas posiłków, a zyskasz większe szanse na zachowanie ładnej sylwetki.
Deklarujemy, że chcemy się odżywiać zdrowo, jednak kupujemy głównie to, co znamy z reklam – wynika z badania świadomości Polaków dotyczącej zdrowego jedzenia. Jednak aby wybrać naprawdę zdrowy produkt nie powinnyśmy sugerować się reklamą czy marką, tylko wnikliwie przeczytać jego skład.
„Oszczędzanie pieniędzy jest jak utrata na wadze – proste, ale niełatwe. Spożywanie mniejszej ilości jedzenia spowoduje utratę wagi. Proste. Ale jedzenie jest przyjemne, głód –wręcz przeciwnie”, pisze Paul Lewis, autor książki Money Magic.
Powszechne doświadczenie jest takie, że wraz z wiekiem zyskuje się dodatkowe kilogramy. Dlaczego tak się dzieje? Nawet w przypadku osób zachowujących dotychczasowy sposób jedzenia i poziom aktywności fizycznej można zaobserwować zwiększenie wagi ze względu na zmiany metabolizmu lipidów w organizmie.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność