Liczba wyników: 238
Wraz z nadejściem naszej pięknej, złotej jesieni warto zmienić nie tylko naszą odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z naszego menu, z kolei te ciepłe, bardziej pożywne powinny nam towarzyszyć na co dzień. Dania na bazie zdrowych kasz idealnie sprawdzą się w tej roli.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Drzewo życia – tak w kulturach germańskich traktowany był, ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziki bez. Jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce uznawana jest za naturalne dobro i stosowana w domowej medycynie, jako źródło zdrowia. Jest to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości, ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców.
Są słowa, które głęboko w nas zapadają i wpływają na sposób postrzegania świata oraz nas samych. Dotyczy to dorosłych, ale w jeszcze większym stopniu dzieci. Warto więc zwracać większą uwagę na rozmowy z wnukami, bo jedne mogą być inspirujące, inne zaś są wręcz emocjonalnie destrukcyjne. Zerknij na tych pięć sformułowań, które czasami wnuki słyszą od babci i dziadków, a nie powinny.
Wraz z wiekiem zauważamy fizyczne zmiany zachodzące w organizmie i te dotyczące sposobu naszego funkcjonowania. Gdy częściej zapominamy o czymś, jesteśmy mnie uważni czy trudniej nam zmierzyć się z jakimś intelektualnym wyzwaniem, zaczynamy podejrzewać się o symptomy demencji. Jakie objawy obserwowane u nas samych lub bliskich nam ludzi powinny naprawdę zaniepokoić? Oto kilka przykładów, które powinny zaalarmować czujność.
Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. Przedstawiamy 10 popularnych słodkości z 10 europejskich stołów.
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
W 2035 roku na cukrzycę będzie chorowało 592 miliony ludzi. Zagrożenie przyjęło rozmiary „epidemii".
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję