Liczba wyników: 938
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Wykreuj "wewnętrzne słońce", by łatwiej przetrwać chłodniejsze dni. Deszczowy okres i brak słońca może oznaczać przegapienie naturalnych korzyści dla zdrowia, które przynosi lato. Unikanie wychodzenia na zewnątrz oznacza mniej wysiłku, niższy poziom witaminy D i mniej posiłków al fresco. W efekcie czujemy się bardziej ociężali, tracimy dobry nastrój i borykamy się z większą ilością problemów zdrowotnych. Można jednak tego uniknąć - oto kilka propozycji.
Jak wynika z badań, światło słoneczne pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nerki u mężczyzn, jak pisze Siski Green.
Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru o 42%. Badacze ustalili, że podwyższony poziom witaminy C miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn i kobiet w wieku 40-79 lat, uczestniczących w projekcie "Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem" (European Prospective Investigation into Cancer - EPIC).
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność