Liczba wyników: 609
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Wysokoprzetworzone jedzenie jest uważane za winowajcę różnych problemów zdrowotnych i kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli chodzi o zdrowie, okazuje się, że poza dolegliwościami nerek czy nowotworami, może też wywoływać choroby sercowo-naczyniowe.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Kraje nordyckie wciąż budzą zazdrość w poszukującym utopii świecie, ale nowe badanie sugeruje, że istnieje region Europy, którego mieszkańcy są jeszcze szczęśliwsi. Co ciekawe - niemal wszędzie poziom zadowolenia z życia rośnie wraz z wiekiem badanych.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?
Coraz więcej Polaków umiera na nowotwory, a Polska wciąż znajduje się na szarym końcu Europy jeśli chodzi o statystyki w tej kwestii. Równocześnie, w ciągu ostatnich dwudziestu lat spadła liczba odnotowanych zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. O kosztach, jakie dla polskiej gospodarki wytwarzają przedwczesne zgony, mówi ekspert ds. ochrony zdrowia, doktor Jakub Gierczyński.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji