Liczba wyników: 229
Cukrzyca jest bardziej niebezpieczna dla kobiet niż dla mężczyzn, wynika z nowych badań.
Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jednym z jej powikłań jest tak zwana stopa cukrzycowa. Objawem tego schorzenia jest dysfunkcja w odczuwaniu bólu czy temperatury. Może to być przyczyną pojawiania się otarć i ran, które u cukrzyków goją się znacznie trudniej. Dodatkowo, zaburzenia krążenia mogą wywołać niewystarczające ukrwienie stopy, co w konsekwencji często doprowadza do martwicy, a nawet amputacji. Z tego powodu niezwykle ważna jest odpowiednia pielęgnacja stóp osób chorych na cukrzycę.
Pielęgnacja stóp osób starszych znacząco różni się od tej, dedykowanej młodym ludziom. Z wiekiem skóra przestaje produkować ochronną warstwę tłuszczową, więc osoby starsze muszą dostarczać ją w kremach. Dodatkowo skóra staje się delikatniejsza, cieńsza i mniej elastyczna. Z tego powodu jest bardziej narażona na otarcia i uszkodzenia. Jak zatem postępować przy pielęgnacji skóry stóp osób starszych?
Cukrzyca, nazywana obecnie pierwszą niezakaźną epidemią na świecie, ma istotny wpływ na praktycznie każdą sferę życia. Gdy się pojawi, towarzyszy zawsze i wszędzie… nawet jak się okazuje w sypialni. Cukrzyca może wpływać na kobiety w szczególny sposób, powodując szereg nieprzyjemnych problemów intymnych takich jak suchość pochwy czy ból podczas stosunku.
Aż 70 procent pacjentów z cukrzycą typu 2 cierpi na obturacyjny bezdech senny. Dla diabetyka bardzo ważne jest jego zdiagnozowanie, a następnie wdrożenie terapii, ponieważ może ona pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia pacjenta.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
Diabetycy powini spacerować po posiłkach. Z badań wynika, że taka aktywność znacznie obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu.
Cynamon to słodka, aromatyczna przyprawa stosowana zwykle jako dodatek do ciast, wypieków, czy deserów owocowych. Nie tylko jednak poprawia smak potraw, ale wykazuje wiele właściwości, które sprawiają że warto o nim pamiętać również poza kuchnią. Zobacz, do czego przydaje się cynamon.
Warto regularnie mierzyć poziom ciśnienia, by móc ocenić na ile jesteśmy zagrożeni chorobami układu krwionośnego i serca i dostatecznie wcześnie reagować. Żeby mieć lepszy ogląd sytuacji jednak, warto mierzyć ciśnienie na obydwu ramionach.
Nowoczesne długodziałające insuliny są bezpłatnie dostępne dla chorych na cukrzycę, którzy ukończyli 75 lat, w ramach programu 75+, który wszedł w życie 1 września.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji