Liczba wyników: 749
Jedzenie w godzinach wieczornych sprzyja większemu wskaźnikowi masy ciała (BMI) i gromadzeniu większej ilości tkanki tłuszczowej, mówią uczeni z University of Colorado School of Medicine.
Najwyższa Izba Kontroli (NIK) zbadała działalność i finanse w 20 placówkach ZAZ (Zakład Aktywności Zawodowej), które zatrudniają łącznie 718 osób niepełnosprawnych w celu przygotowania ich do życia i pracy w otwartym środowisku. Niestety, ani jedna z placówek nie uzyskała oceny pozytywnej, we wszystkich znaleziono nieprawidłowości.
Nawet jeśli wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI) jest w normie, gdy w okolicach talii mamy nadmiar tkanki tłuszczowej, zagrażają nam różne choroby, a nawet przedwczesna śmierć.
Obniżenie temperatury otoczenia to zdaniem naukowców jedna z metod skutecznej walki z otyłością. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Anouk van der Lans z Uniwersytetu w Maastricht na osobach z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35.
Dokonawszy analizy 1,088 par bliźniąt, naukowcy odkryli związek między snem krótszym niż siedem godzin a podwyższonym BMI oraz oddziaływaniem czynników genetycznych na wagę.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) u pacjentów z COVID-19 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu i dłuższym pobytem na oddziale intensywnej terapii, mówią medycy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji.
Czipowanie, promocja adopcji oraz kontrola nad wszelkiego rodzaju przytuliskami – to według Wandy Dejnarowicz, wieloletniej dyrektor schroniska Na Paluchu, klucz do poprawy losu bezpańskich zwierząt. Jej recepta jest zbieżna z propozycjami wysuwanymi od wielu miesięcy przez NIK.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia