Liczba wyników: 416
Wraz z wiekiem zmianie ulega kilka aspektów ich życia, w tym wzorce snu. Ludzie starsi potrzebują około siedmiu do ośmiu godzin snu na dobę, wielu zaś sypia krócej, co może zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych.
Badanie wykazało, że palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej muszą być hospitalizowani niż osoby niepalące.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Gerontolodzy z Cornell Univeristy przeprowadzili badania z niemal 400 osobami w wieku powyżej 65 lat, dowiadując się, jak - ich zdaniem - znaleźć zgodnego partnera i stworzyć udany związek. Pytano też rozwodników o przyczyny rozpadu małżeństw. Oto, co ustalono.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.
Już jutro tj. 5 marca wraz Gazetą Wyborczą startuje edukacyjna kampania prasowo-internetowa „Senior w centrum uwagi”. Zostaliśmy partnerami projektu, do którego lektury Was zachęcamy. W ramach kampanii wybrane artykuły będą publikowane także w naszym serwisie.
W badaniach na myszach odkryto, że pewne białka w komórkach tłuszczowych mogą wykrywać światło słoneczne. Okazało się również, że niedostatek naturalnego światła może oddziaływać na zachowanie komórek tłuszczowych i zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego.