Liczba wyników: 2183
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Na podstawie dużych badań epidemiologicznych udowodniono, że przewlekłe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet oraz raka jelita grubego. Obiecujące są także efekty stosowania ibuprofenu w leczeniu wspomagającym w chorobie Alzheimera.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Sok owocowy, o ile nie jest sztucznie dosładzany, stanowi zdrowy element diety i może być uważany za jedną z pięciu zalecanych porcji owoców lub warzyw. Jeśli jednak zażywasz jakieś leki, taki napój może poważnie zaburzać ich działanie...
Chyba każdy marzy o pięknych, lśniących włosach i bujnej fryzurze. Wydawać by się mogło, że zapewnią to regularne wizyty w salonie fryzjerskim i stosowanie odpowiednich kosmetyków. Warto jednak mieć świadomość, że włosy potrzebują także zasilania od wewnątrz - zapewnimy to właściwą dietą.
Polaków ogarnęło spożywcze eko-szaleństwo. W sklepach jest coraz więcej naturalnych soków owocowych, warzyw z ekologicznych upraw i wędlin „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko określane mianem „eko” naprawdę nim jest.
W wielu domach stoi w doniczkach obok innych roślin. Nieświadomi jego właściwości ograniczamy kontakt z nim wyłącznie do podlewania i pielęgnacji. Aloes. Tymczasem już przed wiekami odkryto, że jest to prawdziwy skarb, a sok i miąższ aloesu działa między innymi regenerująco, ochronnie oraz uodparniająco na organizm. To niemal mityczne panaceum, czyli lek na wszystko.
Długotrwałe codzienne stosowanie aspiryny zwiększa ryzyko anemii o 20 procent u osób po siedemdziesiątce.
Stosowanie leków na zgagę wiąże się ze osłabieniem choroby dziąseł.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji