Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania czy moÂżna jeďż˝ ďż˝ ogĂłrki kiszone w diecie odchudzajďż˝

Liczba wyników: 1784

  • Ogranicz cukier w diecie

    2008-09-12

    Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.

    Tagi: cukierwęglowodanyotyłośćpróchnicachoroby zębównadwagacukrzycadieta niskowęglowodanowaowocewarzywabłonnik

  • Najważniejsze witaminy w diecie [Fot. Sashkin - Fotolia.com]

    Najważniejsze witaminy w diecie

    2018-12-20

    Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.

    Tagi: witaminywitamina Cwitamina Ewitamina B6witamina B12

  • Tłuszcze w diecie seniora [Fot. AlenKadr - Fotolia.com]

    Tłuszcze w diecie seniora

    2018-01-29

    Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.

    Tagi: tłuszczemargarynadietaodżywianie

  • Suplementacja w diecie seniora [Fot. PhotoSG - Fotolia.com]

    Suplementacja w diecie seniora

    2017-06-05

    Witaminy i minerały pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Wzmacniają układ odpornościowy, przeciwdziałają problemom z widzeniem czy zmniejszają podatność na depresję. W przypadku seniorów ich niedobory mogą być bardzo dotkliwe. Jak uzupełnić braki witaminowe, by osoby starsze dłużej mogły cieszyć się dobrym zdrowiem?

  • Ryby: zdrowie w diecie [© Brett Mulcahy - Fotolia.com]

    Ryby: zdrowie w diecie

    2012-07-21

    Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.

  • Więcej roślin w diecie [©  Andrey Kiselev - Fotolia.com]

    Więcej roślin w diecie

    2011-08-11

    Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.

    Tagi: dietaroślinywegetarianizmcholesterol

  • Brytyjscy seniorzy stale na diecie

    2010-03-16

    Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.

    Tagi: dietanadwagaotyłość

  • Prawidłowe odżywianie - sól w diecie [© HLPhoto - Fotolia.com]

    Prawidłowe odżywianie - sól w diecie

    2011-04-15

    Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.

    Tagi: dietasólnadciśnienieudar mózguzawał sercachoroby nerek

  • Węglowodany w diecie: konieczność czy zagrożenie [© FikMik - Fotolia.com]

    Węglowodany w diecie: konieczność czy zagrożenie

    2012-02-20

    Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.

    Tagi: dietawęglowodanywęglowodany złożonecukierotyłośćcukrzycabłonnik

  • Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto [Fot. efetova - Fotolia.com]

    Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto

    2017-05-08

    Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?

    Tagi: dietazbożaorkiszfarrokamutamarantusprosoquinoa

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11