Liczba wyników: 1740
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Kobiety marzą o nieskazitelnej, świeżej cerze, mocnych lśniących włosach i niełamliwych paznokciach. Jednak o piękno trzeba zadbać także od środka, dostarczając organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.
Nieustannie mówi się, jak niezdrowe jest jedzenie słodyczy, straszą wizytą u dentysty, chowają łakocie przed swymi pociechami, a tymczasem sami za nimi przepadają! Pokolenie wyżu demograficznego, dziś czterdziesto- i pięćdziesięciolatkowie, przyznają, że nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, pomimo zaleceń dietetyków oraz niekończących się ostrzeżeń o złym wpływie cukru na stan zdrowia.
Słońce przygrzewa nam coraz dłużej i dobrze, bo to oznacza syntetyzowanie przez organizm większej ilości witaminy D, która pomaga zapobiec różnym problemom zdrowotnym - senności, depresji i słabszym kościom. Skuteczne w zapobieganiu niedoborom witaminy D są też pieczarki.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Badania prowadzone przez naukowców z University of California umożliwiły odkrycie związku między poziomem witaminy D3 w surowicy a występowaniem cukrzycy typu 1.
Witamina A, czyli retinol, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, więc jej objawów nie da się przeoczyć, niemniej nie wszystkie w oczywisty sposób wskazują na niedobory tej właśnie susbstancji. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o niedostatecznej dawce witaminy A.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność