Liczba wyników: 554
Jak wykazały badania, ci, którzy uprawiają gimnastykę, mają „młodszy" układ odpornościowy niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
W zeszłym roku zginęło w wypadkach 354 osoby, które weszły na przejście na czerwonym świetle. 482 osoby zginęły, w podobnych zdarzeniach gdy przechodziły przez jezdnie w niedozwolonym miejscu. Jak się okazuje – bezpieczeństwo pieszych bardzo często zależy od nich samych. Policjanci apelują, aby pamiętały one o podstawowych zasadach poruszania się na drodze.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Polska zyskała prawa autorskie do melodii „Czerwone maki na Monte Cassino”. Po śmierci autora i jego żony prawami autorskimi do melodii tej znanej polskiej pieśni dysponowali Niemcy. Oficjalne przekazanie praw do melodii odbyło się dziś w Ministerstwie Spraw Zagranicznych.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.