Liczba wyników: 670
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Dotyczy około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70% panów, którzy ukończyli 60 lat. Choroba stanowi poważny problem społeczny ze względu na częstość występowania, a wobec starzejącej się populacji wkrótce będzie dolegliwością powszechną. Na szczęście, badania profilaktyczne i odpowiednio wcześnie podjęte leczenie zwykle umożliwia szybkie i skuteczne zniwelowanie objawów choroby.
Mężczyźni w naszym starzejącym się społeczeństwie stanowią 41 procent ogółu populacji, z czego blisko trzy miliony to mężczyźni powyżej 64 roku życia. Jak się szacuje, dwie trzecie z nich ma problemy z oddawaniem moczu i odczuwa problemy z prostatą.
Zapalenie gruczołu krokowego i łagodny rozrost prostaty to najczęstsze dolegliwości urologiczne spotykające mężczyzn około 50. roku życia. WHO podaje szokujące statystyki, z których wynika, że około 50 proc. mężczyzn po 60. roku życia i 100 procent po 80. roku życia cierpi z powodu rozrostu gruczołu krokowego.
Rak prostaty jest głównym zabójcą mężczyzn a tymczasem 96 procent mężczyzn nie wie nic o przeroście gruczołu prostaty. Rak prostaty jest najczęstszą przypadłością w USA i Anglii. Obok raka płuc jest głównym sprawcą śmierci w USA.
Ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna dotycząca nowotworu prostaty pod hasłem „Prostata na lata”. Program został objęty patronatem merytorycznym towarzystw naukowych, działających w polskiej onkologii – Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, Polskiej Unii Onkologii oraz Polskiego Towarzystwa Urologicznego.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Kawa i herbata w różnych odmianach to dwa niezwykle popularne i lubiane napoje świata. Może są elementem naszej kultury, może uzależniają, a może po prostu cieszy nas ich smak, a po co rezygnować z czegoś, co daje tak wiele przyjemności? Jednocześnie od lat toczy się dyskusja, co jest lepsze kawa czy herbata? Który z tych napojów jest zatem zdrowszy? Który skuteczniej poprawia samopoczucie? Który lepiej pobudza do życia?
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Prawdopodobieństwo konieczności leczenia farmakologicznego w celu kontroli nadciśnienia wydaje się być zwiększone u pijących kawę.
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną" okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.