Liczba wyników: 496
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Świąt Wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku.
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Komu z nas nie przemyka co roku przez głowę myśl, by wraz z nadejściem wiosny zrzucić kilka zbędnych kilogramów, aby następnie bez kompleksów powitać lato na plaży? Wiosna już za pasem, więc najwyższy czas pozbyć się zimowej warstwy ochronnej. Niespodziewanym sprzymierzeńcem w tej materii może okazać się kawa. Przedstawiamy jej trzy zaskakujące właściwości, dzięki którym szybciej wrócicie do formy.
Niekorzystne działanie mrozu, chłodny wiatr z naprzemiennym suchym powietrzem w pomieszczeniach – zima nie rozpieszcza skóry, szczególnie twarzy. Takie okoliczności wymagają zastosowania skutecznych rozwiązań. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o cerę, aby właściwie ją nawilżyć i nadać jej zdrowego wyglądu nawet w tak trudnych warunkach.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Uczucie napięcia i suchości, podrażnienia oraz zaczerwienienia – to znak, że zima rozgościła się na dobre, a twoja cera mocno to odczuwa. Mroźne powietrze i chłodny wiatr nie są łaskawe, szczególnie dla skóry twarzy i dłoni. Kosmetolog Olga Kamińska podpowiada, jak właściwie zadbać o cerę, gdy warunki na zewnątrz są co najmniej niesprzyjające.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?