Liczba wyników: 803
Ból, fatalny stan uzębienia, osłabiony wzrok i słuch, przewlekłe choroby nerek… To tylko niektóre z dolegliwości, z którymi na co dzień zmaga się duża część seniorów w naszym kraju. Jak pokazuje największe w Polsce badanie populacji osób starszych PolSenior, prawie 30% badanych ma stałe objawy depresji, która nie jest zdiagnozowana ani leczona. Co trzeci respondent powyższej 65. roku życia ma zaburzenia pamięci i często wymaga stałej opieki. Jak na te niepokojące statystyki powinno zareagować państwo, aby zapewnić osobom starszym godne życie, właściwą pomoc socjalną i opiekę zdrowotną?
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Cukrzyca typu 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia kamieni nerkowych, ale niektóre formy leczenia tej choroby mogą również przynosić korzyści w postaci zmniejszenia ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej.
Witamina D jest potrzebna dla zdrowia kości i dobrego samopoczucia. Wiadomo też, że jej niedobory wiążą się z osłabieniem nastroju, a także rozwojem niektórych form raka. Okazuje się jednak, że nadmiar tej witaminy także nie służy - może uszkodzić nerki.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Osoby z poważnymi chorobami psychicznymi prawie dwukrotnie częściej zmagają się z wielochorobowością fizyczną.
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.