Liczba wyników: 537
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Nasi południowi sąsiedzi słyną głównie z wspaniałego piwa i zamiłowania do tego trunku, knedlików - przepysznej mącznej potrawy, a także jednej z najpiękniejszych europejskich stolic - Pragi. Miasto to powstało z z pięciu wcześniej autonomicznych części – Starego miasta, Nowego Miasta, Josefova, Małej Strany oraz Hardczan. Nazwa miasta Praga według legend pochodzi od słowa práh (próg). Wynika to z umiejscowienia miasta nad progiem rzecznym - przeprawie przez Wełtawę w pobliżu Mostu Karola. Praga posiada wiele przepięknych zabytków, które przyciągają rok rocznie setki tysięcy turystów, w dużej części z Polski.
Boże Narodzenie to czas licznych spotkań rodziną i przyjaciółmi oraz celebracji posiłków przy świątecznym stole. Coraz bardziej oprócz jedzenia doceniamy także piękne dekoracje , które stają się równie ważne jak potrawy. To właśnie etstyka stołu nadaje odświętną atmosferę i potęguje uroczysty nastrój. Poinsecje, dzięki różnorodności kolorów, kształtów i rozmiarów oraz okazałym liściom w kształcie gwiazdy, idealnie nadają się do aranżacji stołów. Dekoracje z wykorzystaniem gwiazdy betlejemskiej - zarówno w wersji ciętej jak i doniczkowej - można dostosowywać do różnych stylów aranżacji bożonarodzeniowego stołu.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Jak uważają uczeni, ludzie żyją dłużej, gdy wstają i się trochę poruszają po dwudziestu minutach pozostawania w pozycji siedzącej. Przykładowo, dane pokazują, że starsze kobiety, które siedziały przez 11,7 godziny lub więcej dziennie, zwiększały swoje ryzyko przedwczesnej śmierci o 30 procent, niezależnie od tego, czy intensywnie ćwiczyły.
Przyjmowanie leków na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami pomogło nawet najsłabszym osobom starszym żyć dłużej, a u najzdrowszych seniorów odnotowano największy wzrost przeżywalności.
Stres w pracy i zaburzenia snu wiążą się z trzykrotnie wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u pracowników z nadciśnieniem tętniczym.